Exelixis heeft meer in het vat

by Paul

Het bestrijden van moeilijk te behandelen vormen van kanker is een speerpunt van het biotech bedrijf Exelixis. Dankzij het succes van 2 van hun producten, kan deze biotech uitgroeien tot een blockbuster in de sector. Een mooie kans voor beleggers die kiezen voor biotechnologie voor rendement op hun kapitaalgroei.

Profiel Exelixis

Het biotechbedrijf Exelixis is opgericht in 1994. Het is een biotech die het punt van winstgevendheid al bereikt heeft. Exelixis heeft de focus op oncologie en streeft naar verdere versnelling van ontdekking, ontwikkeling en commercialisatie van nieuwe medicatie op het gebied van moeilijk te bestrijden soorten kanker. Na lang onderzoek naar gentherapieën is er nu een breed platform voor het ontdekken en ontwikkelen van medicijnen opgezet dat de basis heeft vormt voor de voortdurende inspanningen om nieuwe kankerbehandelingen aan patiënten te brengen. Exelixis verdiende onlangs een plek op Deloitte’s Technology Fast 500-lijst, een jaarlijks programma ter ere van de 500 snelgroeiende bedrijven in de afgelopen vier jaar.

Het Welgesteld Biotechnologie Fonds heeft Exelixis al lang in het vizier.

De pijplijn van Exelixis

Exelixis heeft twee leidende medicijnen die momenteel op de markt zijn, cabozantinib en cobimetinib. Het bedrijf heeft deze twee medicijnen gebracht van klinische ontwikkeling naar partnerschappen met toonaangevende biofarmaceutische bedrijven. Wat dat betreft is Exelixis het schoolvoorbeeld van een succesvol biotechverhaal. Het management is evenwel druk met het gestaag investeren in activiteiten om het potentieel van deze pijplijn te maximaliseren. Vooral het middel XL888 is hierbij noemenswaardig. Dit medicijn is 100% eigendom van Exelixis zelf. Het is momenteel niet op de markt, maar ieder nieuws rondom XL888 kan Exelixis in een stroomversnelling brengen.

Cabozantinib wordt gebruikt bij schildklierkanker en bij niercelkanker, als andere middelen niet meer werken. Kanker is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende aandoeningen, waarbij lichaamscellen zich ongeremd vermenigvuldigen. Het gevolg zijn tumoren (gezwellen) of afwijkingen in bloed en lymfebanen. Dankzij onderzoek is tegenwoordig goede behandeling voor veel soorten kanker mogelijk. Bij snelle behandeling wordt voorkomen dat een kankergezwel doorgroeit in het omringende weefsel of dat het uitzaait.

Het medicijn remt enzymen van het type tyrosinekinase. Hierdoor kunnen kankercellen niet verder groeien. Cabozantinib wordt gebruikt bij een bepaald type schildklierkanker, als een operatie niet mogelijk is, of als de schildklierkanker is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam. Deze kankersoort wordt wel Medullair Schildklier Carcinoom genoemd, of MSC. niercelkanker, nadat de kanker eerst is behandeld met bepaalde andere tyrosinekinase-remmers, zoals sunitinib.

Doelgericht beleggen in therapie

Cobimetinib is een doelgerichte therapie voor de behandeling van volwassen patiënten met een melanoom dat zich heeft verspreid naar andere delen van het lichaam of operatief niet te verwijderen is. Cotellic remt het MEK-eiwit en wordt, in combinatie met Zelboraf (vemurafenib), gebruikt bij patiënten bij wie de kanker een verandering (mutatie) in het BRAF-eiwit heeft. Voor het starten van de behandeling moet bij patiënten door middel van een gevalideerde test bevestigd zijn dat hun melanoom dit gemuteerde BRAF-eiwit heeft. Dit medicijn wordt momenteel ontwikkelt in samenwerken met Genentech, een onderdeel van het grote farmaceutische bedrijf Roche. Cobimetinib is goedgekeurd om verkocht te worden in de Verenigde Staten, EU, Zwitserland, Canada, Australië en Brazilië.

Het bedrijf is hiermee op weg naar de blockbuster status met een jaarlijkse omzet van $1 miljard. Tegen 2022 zou Exelixis meer dan $2 aan jaarlijkse winst per aandeel moeten kunnen genereren. Wij verwachten een samengestelde jaarlijkse omzetgroei van 30% tot 2021.

Ondertussen staat er meer dan genoeg geld op de rekening om ook zonder de vrije kasstroom verder te kunnen ontwikkelen.

Conclusie

Exelixis is absoluut een solide investeringsmogelijkheid voor biotechbeleggers. Met een bijna schuldenvrije balans en contanten van ongeveer $427 miljoen aan het einde van het eerste kwartaal van 2018, is het bedrijf goed gepositioneerd om te investeren in organische groeimogelijkheden. Daarom zijn wij ervan overtuigd dat een aandeel Exelixis een lucratieve koopmogelijkheid zal blijken. We hebben het hier over een waardevolle groeibriljant in de biotechsector. We dichten dit bedrijf (en het aandeel) een glorieuze toekomst toe!

Uitvindingen van biotechbedrijven zijn van groot belang voor de mensheid. Biotech houdt zich bezig met het ontwikkelen van medicijnen en vitamines. Een sector die levens verandert en verbetert. De biotechsector groeit al jaren krachtig. En die groei is volgens deskundigen absoluut nog niet ten einde.

De markt voor biotech zal over de periode 2017- 2025 met gemiddeld 7,4% per jaar groeien. Onderzoeksbureau The Insight Partners verwacht voor de biotechmarkt een gemiddelde jaarlijkse groei van 10.5% over de periode 2018-2025. Onder aanvoering van beleggingsexpert Selwyn Duijvestijn belegt het beleggingsfonds van Welgesteld uitsluitend in bedrijven die het meest kansrijk zijn in hun ontwikkeling van marktwaardige medicijnen.

Meer over aandelen en beleggen

Leave a Comment